Atze Lubach - Tolteki Opperpriester van het Azteekse Rijk! 

ik ben Atze J. Lubach, woon in Drachten en ben 37 jaar geleden geboren te Dokkum. Tien jaar geleden stond ik voor het eerst op het toneel. Bij Toanielferiening “De Folgeren” speelde ik meerdere kluchtige blijspelen. Hier is de basis gelegd van alle huidige acteer- en zangactiviteiten. In 2005 speelde ik mee in De Fekke in’e Fûke van het Iepenloftspul Opsterlân en tussen kerst en de jaarwisseling stond ik in theater De Lawei te Drachten in de muzikale familievoorstelling Alice in Smallingerland onder regie van Albert Secuur. In maart van dit jaar heb ik gespeeld in het religieuze Friese stuk Stille Sneon van het iepenloftspul van Jorwert. Een theatrale bewerking van de Mattheus Passion door Hoite Pruiksma in regie van Romke Toering. Momenteel werk ik mee aan een drietal producties die in de maanden juni en juli op de planken zullen staan. Allereerst voor het Iepenloftspul Opsterlân in het Friese stuk Mem Koeraazje waar ik invulling geef aan een drietal kleinere karakterrollen. Eind juni speel ik de hoofdrol van Baas Bergsma in de grootte theatrale muziekproduktie Meer van Minnen die door De Meldij (Centrum voor de Kunsten) voor de manifestatie "Friesland Vaart" in Drachten geproduceerd wordt. En “last but not least” mag ik de rol gaan vervullen van opperpriester Tolteki in de werkelijk schitterende produktie Verborgen Legende De Musical. Een Nederlandstalige openlucht musical in de bossen van Veenklooster waarin ik al m’n enthousiasme, ervaring en passie mag laten zien. Een fantastische uitdaging……..

 

Aurora Lamberigts – Keizerin Minelka Keizerin en moeder van Nina!

Ik ben Aurora Lamberigts Van kinds af aan heb ik veel gezongen en gedanst, heb aan ballet en tapdansen gedaan.Tijdens mijn studie heb ik met veel plezier improvisatielessen gevolgd.

Toneel is de laatste jaren tot mijn spijt wat op de achtergrond geraakt en de kans om auditie te doen voor de Verborgen Legende heb ik dan ook met beide handen aangegrepen. Een musical biedt de kans om met mijn passie voor zang, dans én spel aan de slag te gaan en bovendien is ‘De Verborgen Legende’ een uniek project. De fascinerende Aztekencultuur, het verhaal en de prachtige locatie garanderen bij voorbaat een fantastisch schouwspel dat je zeker niet mag missen. Geweldig dat ik daar aan mee mag doen!

 

Marco Rypma – Keizer Montezuma Keizer en vader van Nina!

Ik ben Marco Rypma  geboren maar niet geheel getogen in Folsgeare in 1967.Mijn eerste aanraking met muziek was op A.M.V. les. Daarna, zoals velen, naar de dorpsfanfare. Begonnen op de Bugel, daarna cornet, euphonium en tot slot Es-bas. Op mijn zestiende, na het overlijden van pake, heb ik zijn trekharmonica geërfd en ben ik daar op gaan spelen. Spelen en zingen gaan samen, dus op zangles. Op mijn twintigste ben ik timmerman geworden (het duurt een poosje voordat je dat bent) en dus kreeg ik een carrière in de bouw. Ik ging samenwerken met mijn vader in ons eigen timmerbedrijf. Als zanger was ik een bas-bariton. Ik kreeg een nieuwe zanglerares, die liet mij weten dat ik verder moest als tenor, en niet als bas-bariton! Zodoende ben ik aan het conservatorium in Maastricht gaan studeren. Aanvankelijk met drie hoofdvakken (solozang, opera en bastuba). In 1999 ben ik afgestudeerd op zang en de opera. Ik heb in verschillende projecten gezongen: cantate`s van Bach, oratoria, opera, openluchtspelen, operette en liederen. Ook heb ik twee jaar gezongen in het koor van de nationale reisopera in Enschede. Momenteel ben ik werkzaam als zangdocent, dirigent, geef ik harmonica lessen en volg ik de studie Docent-muziek aan het conservatorium in Groningen. Sporadisch hanteer ik ook nog wel de hamer.Ook speel /leidt ik de Folkband Folsgearster Folk. Nu dus Verborgen Legende De Musical… Waarom? Musical ontbreekt nog in het rijtje, het is leuk en er zit een goed idee achter, met zicht op een goed eindproduct.

 

Lara Boode - Nina Dochter van Keizer Montezuma en Keizerin Minelka! 

Mijn naam is Lara Boode, ik ben 23 jaar en ik woon in het Drentse Pesse. Zingen, dansen en acteren spelen een grote rol in mijn leven. Ik kan het niet laten, het hoort bij mij. Op mijn veertiende ben ik begonnen met het volgen van zanglessen bij Rosemary de Souza. Daarnaast volgde ik danslessen. Mijn eerste musicalervaring was in 2003, toen kreeg ik een rol in de musical ‘Icare On Broadway’ onder regie van Andrea van Schie. Hierna heb ik tweeënhalfjaar gestudeerd aan de Nederlands Musical Ensemble Academy te Zoetermeer. Hier volgde ik zang- dans- en acteerlessen en heb ik praktijkervaringen opgedaan bij zowel grote als kleine producties/evenementen waaronder: Vincent de Musical, Next Musical Express, Tros TV-Show 100 jaar Circus Theater, De Musical Awards en Musicals in Ahoy. Sinds vorig jaar zing ik met veel plezier in de band Flesh And Tones.

Toen ik hoorde dat er audities waren voor Verborgen Legende was ik meteen enthousiast. Het verhaal sprak me aan en bovendien leek het mij leuk om in ‘mijn eigen’ regio te spelen; het Noorden.

 

Hayo de Meer - Isman: Vreemde jongeman uit de wildernis!

Mijn naam is Hayo de Meer,  ik ben 22 jaar en woon in Opeinde. Ik zing al mijn hele leven en heb vorig jaar meegespeeld in de musical 'Alice in Smallingerland'. Een eigen productie van de Lawei in Drachten. In dat stuk speelde ik onder andere een schipper. Door mee te spelen in 'Alice' ontdekte ik hoe leuk ik het eigenlijk  vond om dit soort dingen te doen. Dus toen ik hoorde van de audities voor Verborgen Legende heb ik me meteen aangemeld. Verborgen Legende is het tweede stuk waar ik aan met heel veel plezier aan meewerk. Wat ik zo geweldig vind aan deze productie is de grootsheid waarmee alles opgezet is: het decor, het aantal mensen dat meedoet. Buiten dat staat het verhaal als een huis en is de, overigens originele, muziek erg mooi. Elke repetitie is weer een feest! In een stuk meedoen is natuurlijk al een beloning maar om dat te doen met mensen die je echt leuk vindt is fantastisch en ik ben blij dat dat, net zoals bij 'Alice' trouwens, weer het geval is. Ik heb er heel veel zin in en kijk uit naar de ongetwijfeld geweldige voorstellingen! 

 

Avalon Heyligers - Sinita Dienstmeid van Prinses Nina!

Mijn naam is Avalon Heyligers. Ik ben 19 lentes jong en woon in Damwoude. Ik kom oorspronkelijk uit Leiden en heb vanaf mijn 10e jaar bij jeugdmusicalgroep ‘Otiskids’ in Voorschoten gespeeld. Daarmee werkten we elk jaar aan een nieuwe productie die we op verschillende plaatsen in Nederland en omstreken (Oxford!) opvoerden.
Dans is één van mijn favoriete bezigheden. Ik heb op de Leidse balletschool in de selectiegroep gezeten, waarin we ballet, jazzballet en streetdance beoefenden. Nu dans ik al vijf jaar in het demoteam van Dokkum, waarmee we deelnemen aan Nederlandse kampioenschappen en andere optredens verzorgen. Ook werk ik als streetdancelerares in Leeuwarden. Ik heb vier jaar zangles gehad van een Rotterdamse zangpedagoge. Schoolmusicals zette ik mij altijd fanatiek voor in, door hoofdrollen te vervullen in Hair, en de opening van de muziekschool en schoolgebouw ‘het Omnium’ in Dokkum.
De verborgen legende lijkt mij de ultieme uitdaging om al het bruisende in mij naar voren te brengen. Het lijkt mij geweldig om met een productie als deze, mensen van begin tot het eind te boeien met dans, zang en toneelspel.

 

Grzegorz Lewandowski - Kalok Vriendje van Sinita!

 

Mijn naam is Grzegorz Lewandowski. Ik ben 27 jaar geleden geboren in Polen maar heb ondertussen al ruim 10 jaar mijn plekje in Nieuw Buinen kunnen vinden. Hoewel ik op zeer jonge leeftijd met muziek en theater in aanraking ben gekomen, ben ik pas enkele jaren geleden verliefd geworden op de musicals. Na een paar jaar zangles en verschillende projecten zoals KRO-serie De zeven cirkels, Carlo&Irene Show en Jonge Mattheus Passie ben ik beland bij de Verborgen Legende. Mooi verhaal, vol drama afgewisseld met humor. Ook de muziek spreekt mij erg aan. Vrolijke mix van pop met folkloristische en Spaanse invloeden, afgegoten met een zacht “aïda sausje”. Dit alles maakt dat De Verborgen Legende voor mij een mooi en uitdagend project is, waar ik veel van geniet.

Laat u daarom meeslepen door een mooi verhaal, mooie liedjes en kom genieten. Laat de Verborgen Legende niet langer verborgen blijven! Ontdek en beleef het met ons!

 

Sjoeke van der Veer - Qwel Kapitein van het leger van de Keizer!

Ik ben Sjoeke van der Veer,  48 jaar oud. Geboren en opgegroeid te Leeuwarden maar nu woonachtig te Boelenslaan. Zangervaring in het verleden: St. Franciscus Jongerenkoor Leeuwarden, Mannenkoor Leeuwarder Postale en Dubbel mannenkwartet Leeuwarder Postale. Heden: Swingkoor van Jazz club Burgum en zanger bij de band De Davies. De Verborgen Legende is voor mij een enorme uitdaging. Een geweldig nieuwe ervaring om zang te kunnen combineren met spel en beweging. Ook de kolossale opzet van het stuk, voor groot publiek, lijkt me helemaal te gek.

 

 

Harry Zijlstra – Cortes Spaanse Veroveraar! 

Ik ben Harry Zijlstra, 41 jaar en kom uit Groningen. Ik heb geen ervaring met musical. Wel speel ik regelmatig piano en zing ik mijn zelfgeschreven liedjes daarbij in het theater.  Mijn muzikale leven breng ik sinds jaar en dag goeddeels alleen door en het lijkt me heel bijzonder, leuk en gezellig om nu eens met een hele groep ergens voor te oefenen en uiteindelijk samen iets moois en doortimmerd op de planken te zetten.

 

Ineke de Vries - Malinche Azteekse schone die Cortes helpt met de vertaling!

 

Ik ben Ineke de Vries, 18 jaar,   woon in Leeuwarden en kom oorspronkelijk uit Triemen. In Leeuwarden volg ik de opleiding SCW-Theater. Voor deze opleiding heb ik drie jaar Jeugdtheaterschool gedaan en regiecursussen gevolgd bij Frats (Frysk amateur teater skoalle). Via Frats heb ik onder andere in de film ‘Makkum’ gespeeld, in de theaterstukken; Komme en Gean, Monster monster monster, Sabearie en Muf. Buiten Frats om heb ik ook nog in andere toneelstukken gespeeld. Voor de rest doe ik veel ervaring op in mijn opleiding. Hier krijgen we bewegingslessen, stem lessen, maken we toneel stukken, doen we aan trainingsacteren, verzorgen we openingen/workshops, regisseren we, maken we films, van alles dus. Waarom ik mee doe aan de Verborgen Legende, ik heb eigenlijk nooit in een grote musical gespeeld, dit leek me erg leuk, omdat ik zingen ook erg leuk vind. Maar ook natuurlijk om mijn horizon te verbreden, nieuwe mensen, nieuwe ervaringen altijd leuk!

 

Henk Seinen – Padré Oude Spaanse priester!

 

Ik ben Henk Seinen uit Zwaagwesteinde. Ik ben geboren in  1935, dus dik 70 jaar oud. Heb een groot deel van mijn leven gewerkt aan de technologische kant van de voedingsmiddelen industrie. Mijn werkterrein was letterlijk de gehele wereld. Mijn interesse in muziek en spel is ontstaan in de VCJC, waar ik o.a.meegespeeld heb in het stuk Niemandsland van Jan de Wit. Later bij het ouder worden, gezongen in een mannenkoor en nu in Zwaagwesteinde enthousiast zanger bij het shantykoor "De Swemmersjongers". De Verborgen Legende is voor mij nog steeds een verrassing.

 

   
   

Cast  en artistieke team van de musical Verborgen Legende

Bovenste rij: v.l.n.r.:

Jitske Bouma (regie-assistent ,Twijzel) - Theo van der Veen (Rinsumageest) - Marco Rypma (Keizer Montezuma, Folsgeare) - Miranda Bolhuis (regisseur, Groningen) - Erik Schaapman (Burgum) - Remko Wind (arrangementen en bandleider, Groningen) - Sjoeke van der Veer (Qwel,Boelenslaan) - Antje Roosma (Leeuwarden) - Fokke Jagersma (Zwaagwesteinde).
 

Rij twee van boven: v.l.n.r.:
Lianne de Vries (Oudwoude) - Afke den Hollander (Heerenveen) - Alie Postma
(Kollumerzwaag) - Froukje van der Vaart (Kollumerzwaag) - Anneke van der
Ploeg (Damwoude) - Corryna Koopmans (Dokkum) - Timna Hacquebord (Dokkum) -
Djoeke Numan (Kollum) - Henk Seinen (Padre, Zwaagwesteinde).
 

Rij drie van boven: v.l.n.r.:
Hieke Pilat (Veenklooster) - Yanesh Sjoerdstra (Leeuwarden) - Atze Lubach
(Opperpriester Tolteki, Drachten) - Avalon Heyligers (Sinita, Damwoude) - Lara Boode (Prinses Nina, Pesse) - Erwin Draaisma (Drachten) - Esther Kloosterman (Buitenpost) - Rinske de Jong (Joure) - Aurora Lamberigts (Keizerin Minelka, Veenwouden).
 

Onderste rij v.l.n.r.:
Durk Bruinsma (idee en concept, Kollumerzwaag) - Bianca Wiersma (Triemen) - Meindert van der Laan (Leeuwarden) - Lisette Gelens (Leeuwarden) - Harry Zijlstra
(Cortez, Groningen) - Ineke de Vries (Malinche, Leeuwarden) - Ingeborg Westerink (De Knipe) - Hermien Swart (Hallum).

 

Foto: Foto Jaap de Boer, Zwaagwesteinde

 

De hoofdrolspelers uit de musical Verborgen Legende samen met initiatiefnemer Durk Bruinsma (2e van links) en regisseur Miranda Bolhuis (rechtsonder)
Foto's: Jaap de Boer, Zwaagwesteinde