Laatste voorstelling  

Nog één keer haalden de spelers van Verborgen legende op zaterdag 15 juli alles uit de kast. Voor een volle tribune speelden en zongen Atze Lubach, Lara Boode, Marco Rypma, Aurora Lamberigts, Avalon Heyligers, Harry Zijlstra, Hayo de Meer en de rest van de cast het verhaal over de dreigende ondergang van het Azteekse rijk, de inval van de Spanjaarden, het brengen van offers en de zoektocht naar een verborgen kracht om het onheil te keren. 

Onder luid applaus bedankte bedenker en initiatiefnemer Durk Bruinsma na afloop spelers, medewerkers, sponsors en de Stichting Idylle voor het mogelijk maken van Verborgen Legende. De musical werd zes keer opgevoerd in het Veenkloosterbos en trok naar schatting ruim 3000 bezoekers. Het bos is weer leeg, de lovende recensies en enthousiaste reacties blijven.  

Nog even nagenieten van Verborgen Legende? In de map extra’s staat een uitgebreid fotoverslag. Een dvd van de voorstelling is in de maak.

 

(8 juli) Grzegorz Lewandowski terug als Kalok

Met zijn arm in een mitella en enkele kleine aanpassingen in het script heeft Grzegorz Lewandowksi vrijdagavond alsnog zijn rol van Kalok gespeeld. Bij de première schoot Lewandowski’s schouder al direct in het begin van de voorstelling uit de kom bij een ingestudeerde val van een trap, waarna hij de voorstelling moest staken. “Ik heb die val zeker veertig keer gerepeteerd en het ging uitstekend”, aldus Grzegorz. “Maar misschien was ik door de première toch wat te gespannen en daardoor de timing niet helemaal goed.”


(7 juli) Friesch Dagblad: “Indrukwekkende en onvergetelijke voorstelling”

“Verborgen Legende is een indrukkwekkende en onvergetelijke voorstelling”, aldus recensent Jan Jongsma in het Friesch Dagblad. “Verborgen Legende is een spectaculaire openluchtmusical, waarin knap geacteerd, gezongen en gedanst wordt. De voorstelling is rijk aan prachtige massascènes en heeft verrassende ontwikkelingen.”  Lees hier de rescencie


(7 juli)Gedenkwaardige première Verborgen Legende

Na jaren van voorbereiding en maanden repeteren was het donderdag 6 juli dan eindelijk zover; Verborgen Legende ging in première. 600 bezoekers bezochten deze eerste voorstelling in het Veenkloosterbos. Onder de genodigden waren naast diverse sponsors barones van Harinxma thoe Slooten en graaf De Marchant et d’Ansembourg eigenaren van Landgoed Fogelsanghstate, burgemeester Bilker van Kollum en gedeputeerde Mulder van de provincie Fryslân. Zij genoten samen met de overige bezoekers van een wervelende voorstelling, zo bleek uit de vele enthousiaste reacties en de staande ovatie na afloop.  

De première was om meerdere reden gedenkwaardig. Durk Bruinsma’s droom van een eigen musical in het Veenkloosterbos werd na vijf jaar eindelijk werkelijkheid. Maar waren de weergoden ons gunstig gezind, op de schouders van Grzegorz Lewandowski (Kalok) rustte een klein duiveltje. Bij zijn ingestudeerde val van de trap ging zijn schouder uit de kom. De voorstelling werd tien minuten stilgelegd, maar gelukkig verzon regisseuse Miranda Bolhuis een oplossing. Grzegorz rol werd voor de pauze overgenomen door componist Rhody Matthijs, die samen met Avalon Heyligers (Sinita) het duet ‘Stilte voor de Storm’ voor zijn rekening nam. Na de pauze kroop choreograaf Ben Vieberink in de huid van Kalok om het adelaarsgevecht te doen. Het publiek reageerde heel positief  op de improvisaties van Matthijs en Vieberink.


(6 juli ballonvaart)

Bezoekers musical Verborgen Legende winnen ballonvaart  

Voor Jappie Huisma en Sietske Bruining uit Twijzel en Arend Sonneveld en Reyer den Hartog uit Kollum kreeg de première van de musical Verborgen Legende een speciaal tintje. Zij kochten hun kaarten via een bon in de Leeuwarder Courant en wonnen daarmee een ballonvaart. De prijs werd afgelopen donderdag voorafgaand aan de première uitgereikt door Durk Bruinsma, initiatiefnemer en bedenker van de musical in het Veenkloosterbos. De ballonvaart werd aangeboden door de Stichting Idylle, producent van Verborgen Legende en www.ballonclub.nl. 

Verborgen Legende ging afgelopen donderdag in première en wordt nog gespeeld op 7,8, 13, 14 en 15 juli. Kaarten zijn op voorstellingsavonden vanaf 19.00 uur verkijgbaar aan de kassa in het Veenkloosterbos. Reserveren kan via 0900- 236 0 236 en www.verborgenlegende.nl of bij de VVV-posten in Veenklooster, Kollum en Buitenpost. Voor alle voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. 

Fotobijschrift v.l.n.r: Sietske Bruining, Arend Sonneveld, ballonvaarder Folkert de Hoop, Reyer den Hartog en Jappie Huisma. Op de achtergrond Durk Bruinsma.

4 juli

MINIMA GRATIS NAAR 'verborgen Legende' 

De gemeenten Kollumerland c.a. en Achtkarspelen stellen de minima in de beide gemeenten in de gelegenheid gratis een uitvoering bij te wonen van de Nederlandstalige musical “Verborgen Legende”. 

Minima die in het bezit zijn van een Lauwerspas en in aanmerking komen voor de 'geld-terug-regeling' kunnen de entreekosten van de musical declareren.

De musical is een idee van Durk Bruinsma uit Kollumerzwaag. Hij heeft tevens het concept gemaakt. Het openluchtspel wordt in het Veenkloosterbos opgevoerd op 6, 7, 8, 13, 14 en 15 juli. De gemeenten geven deze mogelijkheid omdat de productie in Veenklooster (gemeente Kollumerland c.a.) wordt opgevoerd. Bovendien komen vele spelers en vrijwilligers uit de beide gemeenten.

De entreekosten kunnen op de gebruikelijke wijze bij de Stichting Lauwerspas worden gedeclareerd. 

************************************************************************************************

Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.

2 juli 2006

Prachtig decor bijna klaar.

Er wordt nog hard gewerkt aan de laatste details van het decor. Het schilderwerk en de decorstukken zijn bijna klaar en worden nog geperfectioneerd. Het begint al een prachtig geheel te vormen. Zelfs met de enorme hitte wordt er nog hard doorgewerkt om alles klaar te krijgen voor de première. Volgens decorbouwer Tsjalke Bouma loopt alles volgens schema, maar moet er nog wel hard doorgewerkt worden. Al met al is hij ontzettend trots op het eindresultaat, dankzij onder andere de timmerploeg die zijn ontwerp in elkaar gezet heeft. Ook de naaisters  waren nog druk bezig om de kleding klaar te krijgen voor aanstaande donderdag. Hieronder enkele foto's.

Tsjalke Bouma bezig een decorstuk te prepareren

Een gedeelte van de prachtige creaties


21 juni

Première musical Verborgen Legende uitverkocht. 

De premièrevoorstelling van de musical Verborgen Legende op donderdag 6 juli in het Veenkloosterbos in Veenklooster is uitverkocht. De openluchtmusical wordt tussen 6 en 15 juli in totaal zes keer opgevoerd. Voor de overige voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar.

Verborgen Legende wordt opgevoerd op 6, 7, 8, 13, 14 en 15 juli 2006, aanvang: 21.00 uur. Kaarten kosten € 21.50,- en zijn te bestellen via: 0900 -  236 0 236, via www.verborgenlegende.nl of via de  VVV post in Veenklooster (infocentrum De Munnik, Muntsewei 2) de VVV post in Buitenpost (in voormalige stationsgebouw, Stationsplein 2) of de VVV winkel in Kollum (Voorstraat 11a)

20 juni

Cast Verborgen Legende repeteert voor het eerst in Veenkloosterbos 

Een deel van de cast van de musical Verborgen Legende repeteerde dit weekend voor het eerst in het Veenkloosterbos. In een nog half afgebouwd decor werden verschillende scenes uit de openluchtmusical gespeeld. De spelers moesten even wennen aan de vele trappen en in het door Tsjalke Bouma ontworpen decor. Tot dit weekend was alleen op een vlakke vloer geoefend. De afgelopen week is hard gewerkt aan de opbouw van het decor zodat de spelers in een daadwerkelijke spelsituatie kunnen repeteren.


12 juni

Decor opgebouwd in  Veenkloosterbos 

Onder een brandende zon is maandag 12 juni een begin gemaakt met de opbouw van het decor voor de musical Verborgen Legende in het Veenkloosterbos. De basis voor het podium verhuisde van een loods in Gerkesklooster naar het speelveld.  Ontwerper Tsjalke Bouma heeft voor Verborgen Legende een decor ontworpen van maar liefst 25 meter breed, zeven meter hoog en zes meter diep. Het decor bestaat uit vele trappen, uitschuifbare decorstukken en ornamentaal beeldwerk. Aan de bouw van het decor werken veel vrijwilligers mee. Ook veel bedrijven uit de regio werken mee en stellen gratis of tegen geringe vergoeding materialen beschikbaar. Riss Steigerbouw uit Damwoude leverde het enorme buizenframe waarop het decor wordt getimmerd. Schaafsma uit Wouterswoude leverde een flinke hoeveelheid hout. En verfzaak Nirwi’s uit Buitenpost zorgde voor verf en kwasten. Ook vele andere bedrijven stelden materialen beschikbaar.

(foto Minke Bosgraaf)  In de gloeiend hete zon, probeerden steigerbouwers
om de steiger in elkaar te zetten in Veenklooster


12 mei

Decorbouw van start
 

Maandagavond 22 mei is de aftrap gegeven voor de bouw van het kolossale decor van Verborgen Legende. Het decor naar een ontwerp van Tsjalke Bouma is 24 meter in de breedte, 6 meter in de diepte en 7 meter in de hoogte. Het heeft verschillende plateaus, verschillende trapverbindingen, uitschuifbare decorstukken en ornamentaal beeldwerk. Joop de Jong en twee collega's van Riss Steigerbouw uit Damwoude hebben samen met hoofd decorbouw Anne Bruinsma en Tsjalke, dinsdag het (steiger)skelet gebouwd in een loods in Gerkesklooster. De komende weken gaan 25 decorbouwers aan de slag met het aankleden van het skelet en het fabriceren van onder andere de trappen, de tempelelementen en de andere decorstukken. Rond half juni verhuist het hele decor van Gerkesklooster naar het Veenkloosterbos.

 


21 mei

Kaartverkoop van start 

De kaartverkoop voor Verborgen Legende is deze week van start gegaan. Via het formulier op deze site kunnen mensen kaarten bestellen. Vanaf 1 juni kan dit tijdens kantooruren ook via 0900 – 236 0 236. De speeldata zijn vastgesteld op donderdag 6 (première), vrijdag 7, zaterdag 8, donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 juli 2006. Als een voorstelling niet door kan gaan vanwege slecht weer, geldt een vaste reservedatum. Zie hiervoor de rubriek: kaarten.


 

12 mei

Vrijwilligers gezocht voor onder meer decorbouw en naaien kostuums

De organisatie van Verborgen Legende is nog op zoek naar vrijwilligers die mee willen werken om het decor te bouwen en te vervoeren, de kostuums te naaien, met de kaartverkoop te helpen, posters op te hangen, flyers te verspreiden, het decor te verven, als parkeerwachter te helpen, het publiek te begeleiden en mensen die tijdens de voorstellingperiode hand en spandiensten willen uitvoeren.

 

Ook U kunt zich aanmelden als vrijwilliger en meewerken aan dit bijzondere project. U kunt bellen met secretaris John Huizing 0511542523, of een email sturen naar secretaris@verborgenlegende.nl. Tevens kunt u hier klikken om u aan te melden

 


 

12 mei

Kaartverkoop start 15 mei

 

Kaarten voor Verborgen Legende zijn vanaf maandag 15 mei te reserveren via een formulier op deze website. Vanaf 1 juni zijn kaarten ook telefonisch te reserveren door tijdens kantooruren te bellen met: 0900 - 236 0 236. Kaarten kosten € 21,50,-, inclusief reserverings- en verzendkosten.

Verborgen Legende wordt opgevoerd op donderdag 6 juli (première), vrijdag 7 , zaterdag 8 , donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 juli 2006.

 


 

11 mei

Foto Jaap de Boer doet fotosessie met cast Verborgen Legende

 

 

 

De cast van Verborgen Legende is vorige week op de foto gezet door fotograaf Jaap de Boer uit Zwaagwesteinde. De Boer maakte foto’s van de hele cast en van alle hoofdrolspelers afzonderlijk. De foto’s ziet u binnenkort op deze website.

 


27 maart

VSBfonds steunt Verborgen Legende

Het VSBfonds heeft 10.000 euro toegezegd voor de productie van Verborgen Legende. Het VSBfonds  steunt jaarlijks meer dan 2000 initiatieven op een breed maatschappelijk terrein: zorg & welzijn, natuur & milieu, kunst & cultuur en sport & vrije tijd. De financiële middelen komen terecht bij particuliere initiatieven die meer mensen bij de maatschappij betrekken en die ervoor zorgen dat meer mensen zich kunnen ontplooien.

Hoofdsponsor van Verborgen Legende is Rabobank De Lauwers. De musical wordt verder mogelijk gemaakt door bijdragen van onder meer de provincie Fryslan, Leader, het Prins Bernard Fonds en vele kleinere subsidiegevers en sponsors